Braziliaans Jiu-Jitsu

Braziliaans Jiu-Jitsu (BJJ) is een verdedigingssport welke afstamt van het traditionele ‘Japans’ Jiu-Jitsu. Dit werd door de grondleggers Carlos en Helio Gracie (vandaar de alias Gracie Jiu-Jitsu) uitgekristalliseerd tot BJJ. De broers Gracie waren tenger en konden niet uitgaan van fysieke overheersing, daarom specialiseerde zij zich in technieken die voor iedereen toepasbaar waren. Technieken die ervoor zorgden dat klein van groot kon winnen.

BJJ begint staande, door middel van een worp of controle techniek wordt het gevecht naar de grond geleid. Er is worden geen stoten of trappen gegeven. Op de grond vecht men om een dominante positie te verkrijgen. Er wordt gebruik gemaakt van controlerende grepen maar ook van ‘submissions’ waarbij het doel is de tegenstander op te laten geven door af te tikken. Een voorbeeld hiervan is een arm overstrekking ofwel armklem.

Het BJJ is gebleken een van de superieure vechtsport stijlen te zijn voor het grondgevecht. Door de opmars van grote vechtsportorganisaties zoals UFC en Bellator is BJJ razend populair.

BJJ word vaak genoemd als “The game of human chess”, menselijk schaken dus. Deze bijnaam heeft het BJJ gekregen omdat de gevorderde jiu-jitsuka vaak enkele stappen verder denkt en anticipeert op de mogelijke reacties van de tegenstander. De finesse van dit schaakspel kost jaren om goed te beheersen.

Waarom BJJ?

1) Het is leuk! Geen zin in eindeloze herhalingen met bankdrukken of kilometers hardlopen, BJJ is altijd anders; iedere les, iedere tegenstander, iedere wedstrijd vraagt om een ander spel. Het hierop anticiperen en flexibel schakelen tussen verschillende technieken maakt je vindingrijk, ook buiten de mat!

2) Je blijft leren. Er zijn duizenden technieken en daarop nog ontelbare variaties met allen zijn voors en tegens. Gedurende je BJJ loopbaan pluk je van al deze technieken iets mee wat goed aansluit bij jouw spel. Zo ontwikkel je je eigen arsenaal aan technieken en, in essentie, je eigen spel!

3) Familie. Zoals het BJJ ooit begon in de familie Gracie, zo is de sfeer nog steeds. Met BJJ deel je veel tijd met elkaar op de mat en leer je van iedereen. Een ego hoort op de mat niet thuis en zal in deze sport nooit standhouden, er is namelijk altijd iemand beter. Psychologisch gezien is het ‘aftikken’ op een controle greep een van de beste lessen in nederigheid. Al snel zal je merken dat BJJ niet alleen je sport, maar ook je leefstijl wordt.

4) Je wordt FIT. Dit behoeft eigenlijk nauwelijks uitleg. Voor een goed spel is een combinatie van uithoudingsvermogen, flexibiliteit en techniek zeer belangrijk. Deze elementen train je allemaal vanzelf door de lessen te volgen. Pure kracht kan je helpen, maar met kracht alleen ben je er zeker niet. Hoe meer je traint hoe beter je wordt.

5) Zelfverdediging. Uiteraard hopen we dat het nooit nodig is om geleerde BJJ technieken buiten de mat te hoeven gebruiken. Door het beoefenen van BJJ ben je je bewust van je eigen kennen en kunnen, op de mat heb je talloze keren onder druk gestaan en wanneer er een dreigende situatie buiten te mat ontstaat ben je hierdoor kalm en zelfverzekerd.